Voor probleemgedrag bij dementie
De ABC-methode is een in Amerika ontwikkelde werkwijze om goed en zorgvuldig achter de oorzaak van probleemgedrag bij dementie te komen. Om vervolgens vast te stellen wat de beste aanpak is. Inmiddels wordt deze werkwijze al meer dan 20 jaar in Nederland toegepast. En met succes!
Met de ABC-methodiek leer je onbegrepen gedrag bij mensen met dementie methodisch in kaart te brengen, met als doel dit gedrag positief te beïnvloeden. Hiermee vergroot je het welzijn van de persoon met dementie en het werkplezier van zorgmedewerkers.De methode is eenvoudig: met een simpel, praktisch stappenplan maak je een analyse van het gedrag. Dat geeft inzicht en aanknopingspunten om er iets aan te doen.
Het ABC(s)-model ziet er als volgt uit:
Over de module
De praktische training bestaat uit twee basismodules (‘ABC Observatie’ en ‘het in banen leiden van verward gedrag’). Tijdens de training leer je volgens de ABC-methode hoe je objectief kunt observeren en aan de hand daarvan een veranderplan op kunt stellen. Daarnaast leer je het onbegrepen gedrag in kaart te brengen. Zodat je tot een structurele en de best passende benadering bij verward gedrag komt, in plaats van handelen naar je eerste ingeving.
Optioneel kun je na het volgen van de basismodules één tot vier verdiepingsmodules volgen:
Wil jij collega’s zo trainen dat zij direct weten wat te doen bij onbegrepen gedrag?
De train de trainer training gaat niet over theorie, maar de praktijk. Jullie praktijk. Waarin jullie nu ondersteuning nodig hebben om beter om te gaan met onbegrepen gedrag.
Je wordt zelf trainer in de ABC-methodiek en leer je je collega’s hoe je onbegrepen gedrag aanpakt.
Ga de verdieping in met de ABC-methode én het CoMBI-protocol
Met deze module leer je met behulp van de ABC-methode én het CoMBI-protocol, meer inzicht krijgen in (het ontstaan van) gedrag van bewoners/cliënten, maar ook van jezelf in interactie met specifieke bewoners/cliënten. Je krijgt meer grip op onbegrepen gedrag door kennis te maken hoe bepaalde persoonlijkheidskenmerken bepaald gedrag in stand houdt. Tevens verwerf je praktische handvaten voor de dagelijkse praktijk. Door middel van het toepassen van het CoMBI-protocol vind je daarmee realistische alternatieven voor oude gewoonten bij de omgang met de bewoner.
Erkende methodiek
De ABC-methodiek is opgenomen in de Databank Erkende Interventies. De reden? De interventie is beoordeeld als ‘goed onderbouwd’. Met de ABC-methode leer je hoe je onbegrepen gedrag bij dementie positief kunt beïnvloeden. Lees meer.
Vragen?
Heb je vragen of sluit ons open aanbod onvoldoende aan bij de opleidingsvraag van jouw organisatie? We ontwikkelen graag een maatwerk- of incompanytraject. Neem vrijblijvend contact op met onze afdeling nascholing via nascholing@rinozuid.nl.
Train de trainer ABC-methodiek
Zet jij de radio wel eens op SkyRadio tijdens een rustmoment voor bewoners? Probeer je echt te snappen wat een bewoner zegt? Of zit je in de waan van de dag? ‘We hebben vaak niet eens door hoe groot onze eigen bijdrage is aan het gedrag van mensen met verward gedrag of dementie’ vertelt ABC-trainster Nikki Smedts.
Nikki Smedts studeerde in 2017 af als muziektherapeute, waarna ze direct aan de slag ging in de zorg voor ouderen met dementie. Na het werken op verschillende afdelingen kwam ze er achter dat ze meer op de achtergrond een rol wilde spelen in de zorg. Zo kwam ze terecht bij Locus, waar ze als trainer werkt, onder andere in de ABC-methodiek. Deze week rondt ze zelf de cursus ‘Train de trainer – ABC-methodiek af’, die vanaf 1 januari dit jaar verzorgd wordt door RINO Zuid. Lees meer.