Voor probleemgedrag bij dementie
De ABC-methode is een in Amerika ontwikkelde werkwijze om goed en zorgvuldig achter de oorzaak van probleemgedrag bij dementie te komen. Om vervolgens vast te stellen wat de beste aanpak is. Inmiddels wordt deze werkwijze al meer dan 20 jaar in Nederland toegepast. En met succes!

Met de ABC-methodiek leer je onbegrepen gedrag bij mensen met dementie methodisch in kaart te brengen, met als doel dit gedrag positief te beïnvloeden. Hiermee vergroot je het welzijn van de persoon met dementie en het werkplezier van zorgmedewerkers.De methode is eenvoudig: met een simpel, praktisch stappenplan maak je een analyse van het gedrag. Dat geeft inzicht en aanknopingspunten om er iets aan te doen. 

Het ABC(s)-model ziet er als volgt uit:

  • Actie: welk gedrag vertoont de cliënt met dementie?
  • Bewegers: wat is de aanleiding voor het probleemgedrag? (Wat kunnen zoal oorzaken zijn?)
  • Consequenties: welke gevolgen heeft het gedrag? Wat gebeurt er steeds ná dit gedrag? 
  • samen: bespreek mogelijkheden voor verandering met andere betrokkenen.

Wil je meteen beginnen?
Wil je je verdiepen in de ABC-methode? Onderstaande modules staan klaar om je aan te melden.

Erkende methodiek
De ABC-methodiek is opgenomen in de Databank Erkende Interventies. De reden? De interventie is beoordeeld als ‘goed onderbouwd’. Met de ABC-methode leer je hoe je onbegrepen gedrag bij dementie positief kunt beïnvloeden. Lees meer.

Vragen?
Heb je vragen of sluit ons open aanbod onvoldoende aan bij de opleidingsvraag van jouw organisatie? We ontwikkelen graag een maatwerk- of incompanytraject. Neem vrijblijvend contact op met onze afdeling nascholing via nascholing@rinozuid.nl.

Train de trainer ABC-methodiek

Zet jij de radio wel eens op SkyRadio tijdens een rustmoment voor bewoners? Probeer je echt te snappen wat een bewoner zegt? Of zit je in de waan van de dag? ‘We hebben vaak niet eens door hoe groot onze eigen bijdrage is aan het gedrag van mensen met verward gedrag of dementie’ vertelt ABC-trainster Nikki Smedts.

Nikki Smedts studeerde in 2017 af als muziektherapeute, waarna ze direct aan de slag ging in de zorg voor ouderen met dementie. Na het werken op verschillende afdelingen kwam ze er achter dat ze meer op de achtergrond een rol wilde spelen in de zorg. Zo kwam ze terecht bij Locus, waar ze als trainer werkt, onder andere in de ABC-methodiek. Deze week rondt ze zelf de cursus ‘Train de trainer – ABC-methodiek af’, die vanaf 1 januari dit jaar verzorgd wordt door RINO Zuid. Lees meer.