VOOR VELEN VAN TOEPASSING

De deelnemers waren afkomstig uit diverse windstreken en werkzaam bij tal van uiteenlopende organisaties. Huisartsen, psychologen en medewerkers van verpleeghuizen; allen hebben ze op zijn of haar eigen manier te maken met verslaving bij ouderen. Het gemêleerde gezelschap liet op deze manier mooi zien dat in verschillende zorgberoepen behoefte is aan specifieke kennis op dit gebied.

WAT GEBEURT ER IN HET BREIN WANNEER VERSLAVING OPTREEDT?

Het theoretische deel van de training vond plaats in de ochtend. Docenten Myrna Ketels en Peter Couvee behandelde een stukje neurobiologie en neuropsychologie om duidelijk te maken wat er in het brein van ouderen gebeurt wanneer verslaving optreedt. Daarnaast kwamen ook de gevolgen van verslaving aan bod en werd de relatie met depressie en angst behandeld.

OOK WAS ER RUIMTE VOOR DE PRAKTIJK

In de middag werd een case besproken en was er ruimte voor motiverende gespreksvoering. Hoe zorg je ervoor dat iemand met bijvoorbeeld een ernstig drankprobleem, toch motivatie kan vinden om te stoppen? Hoe creëer je als hulpverlener deze bereidheid tot verandering? Hoe pragmatisch durf je te zijn? Is een experiment met alcoholvrij bier bij alcoholverslaafden acceptabel, of niet? Tijdens de open discussies passeerden diverse ingewikkelde vraagstukken de revue. Door de input van docenten en van elkaar ging iedereen met nieuwe inzichten en praktische handvatten weer richting huis.

MODULES OUDEREN EN…

De module over verslaving bij ouderen gemist? In de aankomende maanden verzorgen wij nog vijf modules specifieke gericht op deze doelgroep. Te weten:

De modules kunnen ook los van elkaar gevolgd worden. Inschrijven kan via deze website. Heeft u vragen? Onze opleidingsmanagers staan voor u klaar deze te beantwoorden. Stuur gerust een mailtje naar nascholing@rinozuid.nl