Ouderen staan gezien hun levensfase dichterbij de dood dan volwassenen. In bijna ieder diagnostiek- en behandeltraject komt het thema dood aan de orde. Ouderen zijn vaak bezig met het beschouwen van hun leven, staan stil bij verliezen van toen en nu, zingevingsvragen komen aan bod ‘voor wie of wat heb ik zin (gehad) of voor ...
Ouderen staan gezien hun levensfase dichterbij de dood dan volwassenen. In bijna ieder diagnostiek- en behandeltraject komt het thema dood aan de orde. Ouderen zijn vaak bezig met het beschouwen van hun leven, staan stil bij verliezen van toen en nu, zingevingsvragen komen aan bod ‘voor wie of wat heb ik zin (gehad) of voor wie of wat ben ik nog van betekenis’. Angst voor de dood kan aan bod komen, of angst voor een lijdensweg. Suïcidale gedachten zijn frequent aanwezig. Euthanasie wensen worden geuit, ouderen kunnen hun leven als voltooid ervaren. Er zijn diverse richtlijnen die kaders bieden bij deze complexe materie. Het is zinvol om deze richtlijnen te kennen maar ook stil te staan bij je professionele en persoonlijke visie in deze thematiek.
6 december 2023
Ochtend (09:30 - 12:30)
6 december 2023
Middag (13:30 - 16:30)
Na afronding van deze module:
Werkvormen: presentatie, fragmenten, vooraf aangeleverde casuïstiek, deze casuïstiek maakt onderdeel uit van presentatie, rollenspel en/of moreel beraad.
Begeleiding
(NS) Nascholing
6 uur
6 uur
€ 295,00
Deze module is georganiseerd voor GZ-psychologen, klinisch psychologen, psychologen, poh-ggz. Als deelnemer heb je een afgeronde postmaster opleiding in de geestelijke gezondheidszorg.
mevr. Rosalien Wilting