Technologie is onze next nature
Na 32 jaar opende het Evoluon in 2021 haar deuren weer voor het grote publiek. Next Nature Network (NNN) heeft, onder leiding van kunstenaar-technoloog Koert van Mensvoort, een visie ontwikkeld voor het iconische rijksmonument. Uitgangspunt is het idee dat het –op een ruimteschip lijkende– Evoluon is aangemeerd aan moederschip aarde, om ons aan te moedigen samen te werken als een harmonieuze bemanning aan de toekomst van de planeet.
Er zijn geen passagiers op ruimteschip aarde, we zijn allen bemanning. Het Evoluon traint de bemanning voor ruimteschip aarde. Ieder mens op aarde heeft te maken met technologische verandering. Er is geen toekomst van de mens of aarde voor te stellen zonder naar de toekomst van technologie te kijken: technologie is onze next nature. Bezoekers van het Evoluon worden gestimuleerd hierop te reflecteren middels exposities, events, talks, trainingen en publicaties.
Tentoonstelling RetroFuture
RetroFuture verkent hoe we in het verleden naar de toekomst keken en wat nú onze verwachtingen van de toekomst zijn. De tentoonstelling is samengesteld en vormgegeven door Next Nature.
In een spectaculaire setting (onder andere een nagebouwde tunnel uit A Space Odyssey van Stanley Kubrick) ziet de bezoeker hoe toekomstdromen aan de wieg staan van de grootste en kleinste voorspellingen én van tastbare realiteiten. Waar Da Vinci in de 15de eeuw droomde over vliegen, werd dit aan het begin van de 20ste eeuw werkelijkheid. En waar in vroegere films communiceren via een beeldscherm fictie was, is beeldbellen inmiddels een gewoonte.
Hedendaagse kunstenaars beelden hun versie van tien universele toekomstdromen uit. In Corpus Lava. ‘Melt me in the Afterlife’ van Maison the Faux & Esmay Wagemans, wordt de onmogelijke wens om eeuwig te leven verbeeld. Studio SMACK houdt de bezoeker een spiegel voor met de video Tribe Tower, waar kleurloze, bijna transparante figuren rondjes lopen in een al even kleurloze toren. Ook is werk te zien van onder anderen Studio Drift, Driessens & Verstappen, Floris Kaayk, Audrey Large, Michael Mandiberg en Tabita Rezaire.
RetroFuture gaat over toekomstdromen en wat we daarvan kunnen leren. De mens droomt altijd al over wat de toekomst ons brengen zal. We dromen over het eeuwige leven, het paradijs op aarde, of misschien hebben we wel nachtmerries waarin de wereld ten onder gaat. Hoe we vandaag over de toekomst denken, is gebaseerd op verhalen en gedachten van grote denkers zoals Aristoteles en Leonardo da Vinci. Zij laten ons zien: er is niet maar één toekomst, er zijn veel scenario’s mogelijk. Hoe werd er in het verleden gedacht dat de wereld er vandaag uit zou zien?