Relaties en Autismespectrumstoornissen

Home > Aanbod > Relaties en Autismespect…

OVER DEZE MODULE

Autismespectrumstoornissen (ASS) kennen een verscheidenheid aan uitingsvormen. Soms direct zichtbaar, soms meer verborgen. Een andere manier van informatie verwerken ligt aan de basis. Het is deze andere manier van informatie verwerken die het kind, de ouders, de broers en zussen en partners in hun onderlinge relaties wederzijds kwetsbaar kunnen maken. Of er nu sprake is ...

Autismespectrumstoornissen (ASS) kennen een verscheidenheid aan uitingsvormen. Soms direct zichtbaar, soms meer verborgen. Een andere manier van informatie verwerken ligt aan de basis. Het is deze andere manier van informatie verwerken die het kind, de ouders, de broers en zussen en partners in hun onderlinge relaties wederzijds kwetsbaar kunnen maken. Of er nu sprake is van een ASS bij (één van) de kinderen, (één van) de ouders en of (één van) de partners. In de behandeling en begeleiding van gezinnen, ouders en partners is het belangrijk inzicht te hebben in deze andere manier van informatie verwerken. Alsook in de betekenis hiervan voor het ouder- en opvoederschap, voor de wederzijdse relaties tussen ouders en kinderen, de relaties met en tussen broers en zussen en voor het aangaan en onderhouden van intieme partnerrelaties.

ROOSTER

Locatie: Eindhoven

11 november 2022

Ochtend (09:30 - 12:30)

11 november 2022

Middag (13:30 - 16:30)

25 november 2022

Ochtend (09:30 - 12:30)

25 november 2022

Middag (13:30 - 16:30)

9 december 2022

Ochtend (09:30 - 12:30)

9 december 2022

Middag (13:30 - 16:30)

Birgitta.jpg

INHOUD VAN DE MODULE

In deze module wordt aandacht besteed aan de ‘meer verborgen’ beelden bij ASS, waaronder de specifieke uitingsvorm bij meisjes en vrouwen. Ook wordt state of the art kennis aangeboden over de andere manier van informatie verwerken bij ASS (theory of mind, centrale coherentie, executief functioneren, Predictive Coding theorie en HIPPEA). Daarnaast wordt er ingegaan op de invloed van een ASS op de relaties binnen het gezin en in de partnerrelatie. Tot slot wordt de vertaalslag gemaakt naar ouderbegeleiding en het bieden van ondersteuning aan partner(s) met een ASS.

OPMERKINGEN

Interview Birgitta Kox
Autismespectrumstoornissen (ASS) kennen een verscheidenheid aan uitingsvormen. Soms direct zichtbaar, soms meer verborgen. ‘Het is heel belangrijk dat ASS niet gezien wordt als een contactstoornis, maar als een ontwikkelingsstoornis, waarbij het accent ligt op een andere manier van informatie verwerken’. Lees hier het hele interview.

ER IS NOG RUIMTE

ACCREDITATIE

 • NIP-ELP (27pt)
 • LV POH-GGZ (18pt)
 • NVO / NIP-K&J (18pt)
 • FGzPt (9pt)
 • LEERLIJN

  Behandeling

  LEERROUTE

  (NS) Nascholing

  OMVANG

  18 uur

  ZELFSTUDIE

  37 uur

  KOSTEN

  € 865,00

  NIVEAU & INSTROOMEISEN

  Je bent Basispsycholoog, GZ psycholoog, Verpleegkundig Specialist, Orthopedagoog-Generalist of Orthopedagoog. Daarnaast ben je werkzaam met kinderen, jeugdigen en/of volwassenen met een ASS en hun gezinnen.

  DOELGROEP

 • Adolescenten
 • Kinderen & jeugd
 • Volwassenen
 • DOCENT

  drs. Birgitta Kox