RINO Zuid verzorgt het cursorisch onderwijs ten behoeve van de opleiding tot cognitief gedragstherapeut. Het opleidingstraject cognitieve gedragstherapie maakt deel uit van de modulair samengestelde opleiding tot psychotherapeut maar is ook afzonderlijk te volgen. Dat wil zeggen dat mensen die alleen willen deelnemen aan de cursorische opleiding tot gedragstherapeut zich ook uitsluitend daarvoor kunnen inschrijven. Verder biedt RINO Zuid eveneens de opleiding tot gedragstherapeutisch medewerker aan.

Wat doet een gedragstherapeut?
(Cognitieve) gedragstherapie is een psychotherapeutische, op wetenschappelijk onderzoek gebaseerde behandeling. Als gedragtherapeut behandelt u angststoornissen, depressies, eetstoornissen, verslavingen en andere psychische klachten.

Je beschikt over vaardigheden om gedragstherapeutische instrumenten en technieken te gebruiken bij het maken van een functieanalyse, het registreren en meten van gedrag en het motiveren van en onderhandelen met patiënten. Ook kun je stappenplannen opzetten en uitvoeren, gedachten uitdagen en onderhandelen over gedragsexperimenten, evenals het toepassen daarvan in gedragstherapeutische werkgroepen.

Voor wie is de leergang bedoeld?
Heb je een universitaire opleiding Psychologie, Sociale Wetenschappen of Geneeskunde gevolgd met daarin een aantal specifieke vakken en wil je lid worden van de Vereniging voor Gedragstherapie en Cognitieve Therapie (VGcT)? Dan is deze leergang voor jou bedoeld. Je bent minimaal twaalf uur per week werkzaam op het gebied van de (geestelijke) gezondheidszorg, waarvan je minimaal zes uur besteedt aan het uitvoeren van cognitief gedragstherapeutische behandelingen. Deze uren mogen ook worden opgedaan binnen een werkervaringsplek.

Doel van de leergang
De leergang biedt het cursorische gedeelte ten behoeve van het lidmaatschap van de Vereniging voor Gedragstherapie en Cognitieve Therapie. Daarnaast bestaat het opleidingstraject nog uit het volgen van supervisie (75-100 sessies), leertherapie (25-50 sessies) en de N=1 studie. Meer informatie hierover is te vinden op de website www.vgct.nl.

Opzet leergang
De leergang bestaat uit een samenstelling van een aantal modules. Samen vormen zij de leergang cognitieve gedragstherapie.

RINO Zuid biedt de volgende modules aan:

Accreditatie
Bovenstaande modules zijn geaccrediteerd door de Vereniging voor Gedragstherapie en Cognitieve Therapie. Verder maken de modules ook deel uit van de opleiding tot psychotherapeut en/of de opleiding tot klinisch psycholoog. Voor het aanvragen van uw lidmaatschap bij de VGcT bent u zelf verantwoordelijk.

Kosten en aanmelden
U kunt zich online per module inschrijven. Kijk op de website onder RINO Plus modules voor een actueel overzicht van alle modules. De genoemde kosten zijn inclusief lunch en toegang tot de digitale leeromgeving.

Meer weten?
Neem contact op met een van onze RINO Plus medewerkers of via opleiding@rinozuid.nl.