Als we één ding geleerd hebben de afgelopen jaren is dat wij als RINO Zuid nog wel eens te vroeg zijn. Het meest sprekende voorbeeld is E-mental health. Al 7 jaar geleden hadden we een e-module E-mental health klaarstaan. Trots waren we er op. Maar niemand in de sector was erin geïnteresseerd. Organisaties in de GGZ waren er nog niet aan toe. De e-module E-metal health kan wat mij betreft gepresenteerd worden op het congres van sublieme mislukkingen. Men was er nog niet aan toe, en toen ze er wel aan toe waren, was onze module verouderd. En wij baalden!

Het is een goede les geweest. Zo moeten we dat dus niet meer doen. Maar hoe dan wel? Ik heb een paar wijze uitspraken van anderen die ons helpen om beter te timen. Festina Lente zei bijvoorbeeld “Haast u langzaam. Keizer Augustus”. Voorkomt onbezonnenheid, maar zorgt wel dat je bezig blijft met het einddoel voor ogen. Een oude baas en fervent wielrenner zei tegen me “Nooit in de kopgroep fietsen want dan heb je de kans dat je de verkeerde afslag neemt, terug moet fietsen en achteraan eindigt. Beter vooraan in het peleton. Kun je op het einde altijd nog demarreren”. De mooiste uitspraak die ik onlangs hoorde was van choreograaf Hans van Manen. “Perfectie timing is net te laat zijn, maar precies op tijd” en de commissaris van de koning in Brabant stelde eens: “Alleen ga je sneller, samen kom je verder”.

Wij oefenen met te laat komen. Het is minder meeslepend, minder ego strelend en minder prominent. Maar…. wel veel effectiever. Als we niet een beetje te laat waren geweest en het niet samen met anderen hadden gedaan, hadden we nu niet de GZ-opleiding in de Antillen gehad, geen stabiele samenwerking met het Radboud Centrum Sociale Wetenschappen voor een moderne opleiding tot orthopedagoog generalist en geen POH-GGZ opleiding die staat als een huis. Om maar een paar dingen te noemen. Te laat zijn heeft dus ook zo zijn voordelen. Ik kan het aanraden.

Marrik van Rozendaal
Directeur