Opleiden in het Caribisch gebied
Ruim 3 jaar geleden hadden Marrik van Rozendaal (RINO Zuid) en Erik Jansen (Mental Health Caribbean) verkennende gesprekken over de mogelijkheid om op te leiden in het Caribisch gebied. Eerder was dit met andere partners ook al geprobeerd maar helaas niet gelukt. Samen met MHC werd besloten om de uitdaging aan te gaan en een plan op te zetten. Ook hoofdopleider Bas van Alphen was direct enthousiast en bereid zijn nek hiervoor uit te steken.
In mei 2019 kwamen we voor het eerst in het kader van de opleiding naar de eilanden. Praktijkinstellingen werden gevisiteerd, docenten en begeleiders gezocht en toelatingsgesprekken gevoerd. Wat waren er veel basispsychologen die hun GZ registratie wilden behalen! Niet iedereen kon worden toegelaten omdat niet alle deelnemers een geschikte praktijkplek hadden. Er werd gezocht naar samenwerkingspartners voor het specifieke werkveld onderwijs en instellingen voor mensen met een verstandelijke beperking. Waardoor 20 gemotiveerde PIOG’s van de 4 eilanden Bonaire, Aruba, Curaçao en Sint Maarten in november konden starten.
Het idee was om de culturele context te borgen en in elke module, waar mogelijk, docenten uit het Caribisch gebied te betrekken. Claire met haar jeugd in Curaçao en haar liefde voor de eilanden, het vak en de PIOG’s, Dayandra met expertise in de VB sector, Erik met zijn ervaring op het gebied van schematherapie en CGt en Netty die al jaren op Curaçao werkt als systeemtherapeut.
Aanpassingen door Corona
We hadden een mooie start gemaakt en toen kwam Corona. Alles werd anders en planningen moesten worden omgegooid en lessen online opgezet. Dit vroeg veel van iedereen. Maar het is gelukt, na een intensief traject met pieken en dalen ontvingen 17 PIOG’s afgelopen vrijdag hun diploma en 3 deelnemers hun dossioma, fantastisch!! We zijn erg trots op de deelnemers.
Speciale woorden van dank aan
- MHC voor de samenwerking vol vertrouwen en optimisme;
- Aan de PIOG’s die dit avontuur aan wilden gaan;
- Aan de begeleiders die er ineens een hele opleidingstaak bij kregen;
- Aan de instellingen die voor het eerst ervaring opdeden met opleiden en aan docenten die zich flexibel opstelden en het beste uit het curriculum en de PIOG’s haalden.
Met een gevoel van dankbaarheid sluiten we deze fase af. Met goede hoop voor de toekomst op naar een volgende groep in 2025. Hopelijk kan deze groep kersverse deelnemers een rol spelen in de nieuwe opleiding. Naast een bijdrage aan de kwaliteit van zorg voor cliënten is door de opleiding een sterk netwerk over de eilanden heen ontstaan.
We blijven verbonden!