Verbinding als leidraad

Marije woont met haar familie in een woongemeenschap in Hilvarenbeek, een plek die haar visie op het leven weerspiegelt. “We delen het leven met elkaar, in verbinding: met wat voor ons ligt, wat na ons komt en met de natuur die ons omringt. Het gaat er mij om hoe groot je “de wij” kunt maken,” vertelt ze. Deze verbindende manier van denken vormt ook de kern van haar werk.

Met een achtergrond in sociale geografie, een studie die ze nooit heeft afgemaakt, zette Marije al op jonge leeftijd haar eerste stappen in het werkveld. “Tijdens mijn stage bij de gemeente Tilburg werd ik binnen drie maanden, op 23-jarige leeftijd, projectleider van de toen grootste herstructurering van een oude stadswijk. Studeren kwam op een lager pitje te staan, maar mijn blik op de sociale en ruimtelijke samenhang is altijd belangrijk in mijn werk gebleven.”

Van de stad naar het maatschappelijk domein

Marije bouwde haar carrière op binnen de gemeente Tilburg, waar ze verschillende functies bekleedde, van afdelingshoofd communicatie tot adjunct-directeur gebiedsontwikkeling. Vervolgens maakte ze de overstap naar de corporatiesector en werkte enkele jaren als directeur bij Brabant Wonen. Toen ze daar stopte kwam ze voor het eerst in aanraking met RINO Zuid: “Ik begeleidde destijds de strategische koersbepaling en ontdekte wat een bijzondere wereld dit is.”

Tegenwoordig is Marije bestuurder bij woningcorporatie Poort6 in Gorinchem en zet ze zich actief in voor sociale initiatieven zoals Refugee Team Tilburg en Stadscamping Tilburg. Ze haalt inspiratie uit de woorden van een Canadese traumapsycholoog: “Veiligheid is niet het ontbreken van dreiging. Veiligheid is het hebben van verbinding.” Die gedachte vormt de kern van haar motivatie: “Ik wil ervoor zorgen dat iedereen in onze samenleving een veilige plek heeft, een waarlijk thuis.”

Nieuwe rol bij RINO Zuid

Toen haar naam viel voor het voorzitterschap bij RINO Zuid, hoefde Marije niet lang na te denken. “Het is een netwerkorganisatie met een maatschappelijke opdracht: hoe leid je professionals in de geestelijke gezondheidszorg zo goed mogelijk op voor de toekomst? Dat vind ik ontzettend waardevol.”

Ze ziet parallellen met de corporatiesector: “Het gaat niet om organisaties op zichzelf, maar om de mensen voor wie je het doet. RINO Zuid zorgt ervoor dat zorgprofessionals goed zijn opgeleid, zodat ze anderen kunnen helpen. Dat raakt direct aan mijn overtuiging dat iedereen een plek in de samenleving verdient.”

Kansen en uitdagingen

Wat zijn volgens Marije de belangrijkste uitdagingen voor RINO Zuid? “Hoe zorg je ervoor dat je als opleidingsinstituut bijdraagt aan de maatschappij, vanuit kennis en kunde maar zonder te verzanden in vaktechnische discussies? Hoe werk je goed samen met andere RINO’s, zonder elkaar als concurrenten te zien? Dat soort strategische vraagstukken vind ik interessant.”

Daarnaast brengt ze een brede blik mee. “Ik zit altijd op de ‘why’. Wat is het grotere plaatje? Hoe sluit onze opleiding aan op de maatschappij en de mensen die hulp nodig hebben? Ik breng graag de buitenwereld naar binnen.”

Een voorzitter die zoekt en verbindt

Als voorzitter ziet Marije zichzelf als een ‘samen-zoeker’. “Ik weet weinig zeker, behalve dat we het samen moeten doen. Het enige wat ik als voorzitter kan doen, is zorgen dat we een kloppend verhaal bouwen. Dat we besluiten goed onderbouwen en uitleggen, zodat iedereen begrijpt waarom we iets doen.”

De eerste periode wil Marije vooral naast directeur bestuurder Sabine van Gent staan. “Ik wil beschikbaar zijn om te klankborden en de organisatie beter leren kennen. Deelnemers, docenten, medewerkers – ik wil met hen in gesprek om te begrijpen wat er leeft. Mijn eerste periode draait om landen, aanwezig zijn en verbinding maken.”

Met haar verbindende stijl en brede maatschappelijke ervaring is Marije Buursink een waardevolle toevoeging aan RINO Zuid. Ze spreekt haar bewondering uit voor de organisatie en de kracht van het netwerk. “Het is prachtig hoe RINO Zuid als netwerkorganisatie functioneert, professioneel en met zoveel betrokkenheid onder leiding van Sabine. Dat is iets om trots op te zijn en te koesteren.”

We kijken uit naar haar bijdrage en wensen haar veel succes!

Ons bestuursmodel

Het bestuur van RINO Zuid bestaat uit een onafhankelijke voorzitter, vertegenwoordigers van drie universiteiten (Universiteit Maastricht, Open Universiteit en Tilburg University), leden uit het praktijkveld en de directeur-bestuurder; Sabine van Gent. Deze structuur zorgt voor een sterke verbinding tussen wetenschap en praktijk, met ruimte voor onafhankelijk toezicht en strategische sturing.