“Zoals wel vaker, werd ik door collega Marja Vink geattendeerd op iets nieuws: de Vraag van de Week.” vertelt Han Diesfeldt. “Ze had mijn naam maar alvast doorgegeven aan Bas van Alphen*. Hij stuurde me een artikel. Het ging om een onderzoek naar de effecten van het niet mogen bezoeken van ouderen in verpleeghuizen in het begin van de covid-periode. Het onderzoek suggereerde dat deze effecten wel meevielen. Daar heb ik een vraag over geformuleerd, tevens mijn eerste ‘Vraag van de Week.”

'Ik vind wetenschap in mijn werk belangrijk, want wetenschap leert: durf te twijfelen, altijd.’

Social Media Post (instagram formaat) (3).jpg

Wat bedoel je met bovenstaande quote Han?
“Als ik de resultaten van een onderzoek lees, ga ik er niet klakkeloos van uit dat de conclusie klopt, je moet wel kritisch blijven! De houding van een onderzoeker is dat je vragen stelt zonder het antwoord van tevoren te weten, je begint vanuit twijfel, daarom doe je onderzoek. Doe geen onderzoek vanuit zekerheden. Dat kan misleidend zijn.”

Combineer de praktijk met wetenschap
“Toen ik begon als psycholoog was de ouderenzorg net in ontwikkeling. Ik geloof dat er destijds maar zes psychologen werkzaam waren in de ouderenzorg. Ik heb altijd het geluk gehad om praktisch werk te kunnen combineren met wetenschappelijk werk. Met als doel om de praktijk te toetsen. Deze mogelijkheid zie je de laatste decennia steeds minder, maar je wordt wel als praktijkwerker nog steeds geacht kennis op te doen van wetenschappelijk onderzoek. De ‘Vraag van de Week’ dient dat doel! We willen mensen die in de praktijk werken op de hoogte houden van recent wetenschappelijk onderzoek.”

Maak tijd voor wetenschap
Up-to-date blijven van wetenschappelijk onderzoek kost veel tijd. Han: “de meeste psychologen hebben toegang tot tijdschriften en scannen af en toe het internet. Zodra de samenvatting je aanspreekt ga je je verder verdiepen. Mijn tip is om hier tijd voor in te ruimen, kies een vast moment in de week om te kijken wat er gaande is op wetenschappelijk gebied. Maak er een routine van.”

Uitnodiging tot onderzoek
“Laatst was ik bezig met een nieuwe ‘Vraag van de Week’. Deze ging over een Amerikaans onderzoek onder mantelzorgers die zorgen voor iemand met dementie. En hoeveel soorten copingstijlen er zijn? Hoe mooi zou het zijn om zo’n onderzoek in Nederland te herhalen, ik hoop dat de ‘Vraag van de Week’ hier ook aan bijdraagt: het stimuleren van nieuw onderzoek.”

Allerlei onderwerpen komen aan bod
Marjolein van Etten, Zorginhoudelijk adviseur GGZ team Naleving & Controle, beantwoorde al 25 van de 100 vragen. “Natuurlijk lees je vakbladen en artikelen om op de hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen. Maar je richt je dan toch snel op aandachtsgebieden die je interesseren of waar je vanuit het werk mee bezig bent. Bij de ‘Vraag van de week’ komen allerlei onderwerpen aan bod, ook waar je normaal gesproken niet zo snel aan zou denken. Bijvoorbeeld neurocognitieve behandelingen en dementie, hier heb ik vanuit mijn werk nog nooit mee te maken gehad. Maar ik vind het wel heel interessant om hier meer over te weten te komen.”

‘Met de Vraag van de Week blijf je op de hoogte van ontwikkelingen binnen je vakgebied’

Social Media Post (instagram formaat) (4).jpg

Wat was de meest interessante vraag voor jou?
“De vraag over complexe PTSS is me het meest bijgebleven, ik heb het bijbehorende artikel zelfs bewaard omdat ik het zo’n interessant inzicht vond. Het ging om de volgende vraag van Agnes van Minnen:

Petra heeft in haar verleden veel emotionele verwaarlozing meegemaakt, en is fysiek mishandeld door haar vader. Ze heeft hierdoor een laag zelfbeeld, en vindt het ook moeilijk om relaties aan te gaan en mensen te vertrouwen. Ook wordt ze zelf snel boos, en kan zich dan niet zo goed beheersen. Ze heeft geen herbelevingen aan het geweld, en voelt zich niet angstig of waakzaam. Wel is ze heel verdrietig over haar jeugd. Petra wordt gediagnosticeerd met een Complexe PTSS. Is deze diagnose aannemelijk?

Doe mee, krijg inzage in actuele wetenschappelijke artikelen en haal accreditatiepunten met de ‘Vraag van de week’.

*Bas van Alphen is hoogleraar en hoofdopleider bij RINO zuid.