In deze training leer je hoe je de gevalideerde instrumenten SCIL en SCAF toe kunt passen. Hierbij kun je een vermoeden van (het functioneren op het niveau van) LVB vaststellen. Daarnaast leer je begrijpelijk communiceren met de methode Taal voor allemaal®. SCIL, SCAF en methode Taal voor allemaal® zijn ontwikkeld door en onder leiding van professor Dr. Xavier Moonen van de Universiteit van Amsterdam (UvA).
Na afronding van deze training ben je meer bewust van de aanwezigheid van inwoners met een licht verstandelijke beperking. Daarnaast krijg je meer inzicht in handelingsperspectieven, zodat je jouw dienstverlening beter kunt laten aansluiten op deze inwoners. Je verkleint daarmee de risico’s op miscommunicatie. Ook leer en ervaar je hoe je communicatie kunt verbeteren richting alle inwoners én inwoners met een LVB in het bijzonder.
Aan bod komen o.a.:
- Omvang en ontstaan van LVB;
- Praktisch toepassen van SCIL en SCAF bij iemand met het vermoeden van LVB;
- Begrijpelijke schriftelijke communicatie met de doelgroep;
- Taal voor Allemaal ® en het verkleinen van risico's op miscommunicatie;
- Praktisch oefenen met oefenmateriaal (of een eigen ingebrachte tekst).
Professor dr. Xavier Moonen
"Ik ben emeritus hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam en emeritus lector aan de Zuyd Hogeschool te Heerlen. Bijna mijn hele werkzame leven houd ik mij bezig met kennisontwikkeling over mensen met een verstandelijke beperking, in het bijzonder LVB. Daarbij staat inclusie door het kweken van meer kennis en begrip centraal. Ik zoek oplossingen voor het herkennen van mensen met LVB en voor het erkennen dat wij het als samenleving zoveel beter kunnen. Samenwerken en hierover kunnen spreken met anderen geeft mij energie en zorgt ervoor dat wetenschap een praktische vertaling kan krijgen."
Mevr. Enid Reichrath MSc:
"Ik ben mede-ontwikkelaar en onderzoeker van Taal voor allemaal®, trainer en hertaler. Ik ben opgeleid als gezondheidswetenschapper. Ik krijg er energie van als informatie begrijpelijk is voor iedereen. En als ik anderen kan laten zien waarom het zo belangrijk is en wat je concreet kunt doen om begrijpelijker te zijn. Als mensen tegen me zeggen dat ze niet meer normaal naar een tekst kunnen kijken, dan zijn kwartjes gevallen. Het nut voor iedereen, voor de ontvangers met allerlei taalvaardigheden, maar zeker ook voor de zender van informatie, maakt dat ik er met plezier aan werk: win-win."
Interesse of meer informatie?
Deze module wordt alleen incompany aangeboden. Lijkt de module 'Beter omgaan en communiceren met inwoners met een LVB' je interessant voor jouw organisatie? Stuur dan een e-mail naar nascholing@rinozuid.nl.