Imaginaire exposurebehandeling van PTSS

Home > Aanbod > Imaginaire exposurebehan…

OVER DEZE MODULE

In deze cursus ‘Imaginaire Exposurebehandeling van (Complexe) PTSS’ word je opgeleid en intensief getraind in de technieken van imaginaire exposure en exposure-in-vivo. Je vergaart up-to-date kennis over de leertheoretische achtergronden, de rationale, de indicatiestelling, effectiviteit, veiligheid en optimale toepassing van deze behandeling van PTSS. Óók bij mensen met vroegkinderlijk trauma, complexe problematiek en comorbiditeit. Je ...

In deze cursus ‘Imaginaire Exposurebehandeling van (Complexe) PTSS’ word je opgeleid en intensief getraind in de technieken van imaginaire exposure en exposure-in-vivo. Je vergaart up-to-date kennis over de leertheoretische achtergronden, de rationale, de indicatiestelling, effectiviteit, veiligheid en optimale toepassing van deze behandeling van PTSS. Óók bij mensen met vroegkinderlijk trauma, complexe problematiek en comorbiditeit. Je leert om een goede casusconceptualisatie te maken bij mensen die meerdere trauma’s hebben meegemaakt. Je leert eenvoudige technieken om angst te reguleren en exposurebehandeling te kunnen uitvoeren bij complexe problematiek. Je leert bijvoorbeeld wat je moet doen als een patiënt dissocieert tijdens de sessie. Of hoe je door kunt pakken. Ook krijg je inzicht in je eigen valkuilen en angsten met betrekking tot traumagerichte exposurebehandeling. Verschillende opvattingen die je hebt zullen uitgedaagd worden, je zult zelf ondervinden hoe het is om je imaginair bloot te stellen aan een heftige herinnering, en je oefent de technieken met een trainingsacteur. Aan het einde van de cursus kun je exposurebehandeling bij volwassen PTSS-patiënten (en jeugd 12+) uitvoeren, en je zult de cursus met een frisse blik op deze behandeling verlaten.

De opleiding bestaat uit 5 dagdelen: 2 cursusdagen en een supervisiebijeenkomst van een dagdeel een tijdje later. In de cursusdagen wordt theorie afgewisseld met oefenen van de technieken met een trainingsacteur. De cursist krijgt daarna de tijd om het geleerde in diens praktijk toe te passen. In de supervisiebijeenkomst worden vervolgens in een kleine groep video-opnames van IE-sessies van de cursisten besproken, en krijgt de cursist feedback en tips, naast gelegenheid om vragen te bespreken met de docent en medecursisten.

De eerste twee dagen bestaan uit zelfstudie aan de hand van videopresentaties en demonstratievideo’s en een online bijeenkomst van 16.00 tot 20.30 uur met de hele groep, waarin ruimte is voor vragen maar vooral veel geoefend wordt met de techniek. Het vijfde dagdeel (één van overige dagdelen uit het rooster) volg je met een subgroep (de supervisiebijeenkomst). De indeling voor de subgroepen wordt later gemaakt, maar je kunt bij inschrijving wel een voorkeur aangeven.

De cursussen die starten op 8 september 2021 en 10 februari 2022 worden volledig online aangeboden. Over de cursus van 13 oktober 2022 wordt later een beslissing genomen.

ROOSTER

Locatie: Online

13 oktober 2022

Middag afwijkend (16:00 - 16:45) (16:00 - 16:45)

13 oktober 2022

Avond (17:30 - 20:30)

20 oktober 2022

Middag afwijkend (16:00 - 16:45) (16:00 - 16:45)

20 oktober 2022

Avond (17:30 - 20:30)

8 december 2022

Middag (13:30 - 16:30)

8 december 2022

Avond (17:30 - 20:30)

15 december 2022

Avond (17:30 - 20:30)

INHOUD VAN DE MODULE

 • Je hebt up-to-date wetenschappelijke kennis wat betreft veiligheid, effectiviteit en indicatiestelling van exposurebehandeling bij (complexe) PTSS;
 • Je kan bij een patiënt met (complexe) PTSS een casusconceptualisatie en behandelplanning maken, waarbij focus op traumaverwerking en optimaal tempo centraal staan;
 • Je kan de techniek van exposure (zowel imaginair als in vivo) bij PTSS uitvoeren;
 • Je kan de angst reguleren en dissociatie beïnvloeden tijdens een imaginaire exposuresessie, zodanig dat bij de patiënt een optimale angstactivatie bereikt wordt.

OPMERKINGEN

Review.png

De lesdagen op 8 december en 15 december zijn terugkomdagen. Je wordt ingedeeld bij één dagdeel. Het is mogelijk om in jouw aanmelding een voorkeur door te geven.

Let op! Er is nog 1 plaats beschikbaar

ACCREDITATIE

 • VEN | Breed (12pt)
 • NIP-ELP (18pt)
 • VGCT | Nascholing (18pt)
 • NVO / NIP-K&J (15pt)
 • FGzPt (18pt)
 • LEERLIJN

  Behandeling

  LEERROUTE

  (NS) Nascholing

  OMVANG

  15 uur

  ZELFSTUDIE

  12 uur

  KOSTEN

  € 720,00

  NIVEAU & INSTROOMEISEN

  Je bent GZ-psycholoog, Klinisch Psycholoog, Psychotherapeut, Psychiater, kinder- en jeugdpsycholoog specialist, NVO Orthopedagoog- Generalist, Cognitief Gedragstherapeut VGCT of tot een van deze registraties in opleiding.

  DOELGROEP

 • Kinderen & jeugd
 • Volwassenen
 • DOCENT

  drs. Manou van den Berg