HKT-R risicotaxatie en behandelevaluatie

Home > Aanbod > HKT-R risicotaxatie en b…

Over deze module

In deze eendaags module maak je kennis met het risicotaxatie instrument Historisch Klinisch Toekomst – Revisie (HKT-R). Je kunt de HKT-R gebruiken als hulpmiddel bij het bepalen van jouw klinische oordeel over de kans op gewelddadige recidive van de door jou beoordeelde cliënt. Het is niet alleen bruikbaar voor risicotaxatie, maar vooral ook voor multidisciplinaire ...

In deze eendaags module maak je kennis met het risicotaxatie instrument Historisch Klinisch Toekomst – Revisie (HKT-R). Je kunt de HKT-R gebruiken als hulpmiddel bij het bepalen van jouw klinische oordeel over de kans op gewelddadige recidive van de door jou beoordeelde cliënt. Het is niet alleen bruikbaar voor risicotaxatie, maar vooral ook voor multidisciplinaire evaluatie van forensische behandeling met jouw cliënt.

Met de HKT-R spin worden veranderingen gedurende de behandeling gevisualiseerd. Bij iedere behandelevaluatie kun je nu letterlijk, met de cliënt erbij, op individu specifieke thema’s kijken naar het actuele beeld en dit vergelijken met een beeld uit een voorgaande periode. Iedereen kan nu beoordelen of er positieve of negatieve veranderingen zijn opgetreden en bespreken waar dit mogelijk door komt. Sinds kort is er voor cliënten ook een HKT-R zelfscore app op de markt waar we in deze module kort bij stil zullen staan.

Rooster

Locatie: Eindhoven

30 oktober 2023

Ochtend (09:30 - 12:30)

30 oktober 2023

Middag (13:30 - 16:30)

Inhoud van de module

 • Je kunt het risicotaxatie instrument HKT-R hanteren en toepassen
 • Je kunt de historische, klinische en toekomstige items herkennen, er op doorvragen en koppelen aan (grensoverschrijdend) gedrag
 • Je hebt kennis gemaakt met de zelfscore-app

Opmerkingen

Eric Blaauw, Paul ter Horst (docent binnen deze module), Erwin Schuringa, Marinus Spreen en Stefan Bogaerts schreven in 2019 het artikel Risicotaxatie ten behoeve van behandeling (expertise en recht). Dit artikel lees je hier terug.

ER IS NOG RUIMTE

Accreditatie

 • Registerplein (6pt)
 • Register Vaktherapie (6pt)
 • NVvP (6pt)
 • V&V (6pt)
 • FGzPt (7pt)
 • Verpleegkundig Specialisten Register (6pt)
 • Leerlijn

  Professionaliteit, Diagnostiek, Geïntegreerd

  Leerroute

  (NS) Nascholing

  Omvang

  6 uur

  Zelfstudie

  2 uur

  Kosten

  € 295,00

  Niveau & Instroomeisen

  Je bent behandelaar en werkzaam in de forensische psychiatrie

  Doelgroep

  Volwassenen

  Docent(en)

  drs. Paul Ter Horst

  drs. Hannah van Meel