Als ik er als leek naar kijk zal het best zo zijn dat hij een bipolaire stoornis heeft, maar hij mankeert nog meer. Gordon is natuurlijk iemand waar je als weldenkend mens met een beetje niveau niet zo mee bezig bent. “Een foute zanger van foute liedjes en een man met slechte smaak”. Toch viel mij op dat ongekend veel mensen getriggerd werden door de interviews. Bij menige kerstdis en nieuwjaarsfeestje werd er over hem gesproken. Iedereen kon hem wel analyseren en met psychologie van de koude grond een diagnose op hem loslaten. Narcistisch, een minderwaardigheidscomplex, een niet aangeboren hersenletsel na zijn ongeluk in Griekenland, een slechte jeugd, foute ouders, gewoon een valse nicht, noem maar op. Analyse klaar. En toch zie ik ook een ongekend getalenteerd mens. Wat hij met die talenten doet is vraag 2.

In het Brabants Museum was een tentoonstelling over een ander zeer getalenteerd maar ook complex mens. Vincent van Gogh. Na zijn dood nam de waardering voor van Gogh enorm toe en werd hij pas echt wereldberoemd. Honderden wetenschappers hebben na zijn dood proberen te verklaren wat er mis was met van Gogh. Een foto met al zijn geanalyseerde stoornissen en aandoeningen opende de expositie. Met bij iedere aandoening een jaartal. Syfilis, manie, neurotisch, manisch-depressief, delirium, zonnesteek, gonorroe, terpentine vergiftiging, epileptisch, psychotisch, tumor, schizofrenie etc. etc. Van Gogh was ook een ongekend getalenteerd mens en hij heeft ook prachtige dingen gemaakt. Ook hij kreeg daar tijdens zijn leven geen waardering voor en na zijn dood wilde iedereen hem pas proberen te begrijpen.

Gelukkig weten we tegenwoordig veel meer over psychische aandoeningen.

Bij Gordon zouden we nu al een diagnose kunnen stellen. Ik adviseer hem nu al goede hulp te gaan zoeken, dan kan hij misschien in dit leven nog genieten van zijn talenten en zijn roem. Hij mag me altijd bellen voor het adres van een goede psycholoog.