HET VERGROTEN VAN PSYCHISCHE FLEXIBILITEIT

ACT is een relatief nieuwe vorm van gedragstherapie de zich meer richt op het leren omgaan met gedachten en gevoelens dan op het veranderen hiervan. Het gaat binnen deze stroming niet zozeer om klachtreductie, maar meer om het vergroten van iemands psychologische flexibiliteit. Batink: "In plaats van het oplossen van vervelende gedachtes, gevoelens en sensaties leer je om er juist ruimte aan te geven."

ZELFRAPPORTAGEVRAGENLIJST IS GESCHIKT MEETINSTRUMENT

Omdat ACT zich niet richt op de reductie van klachten, maar juist ingaat op het ontwikkelen van vaardigheden om hiermee om te gaan, zijn er andere instrumenten nodig om voortgang te kunnen meten. Batink ontwikkelde in het kader van zijn proefschrift een zelfrapportagevragenlijst waarmee de zes verschillende ACT-processen, evenals de overkoepelende psychologische flexibiliteit, in kaart gebracht kunnen worden. Deze Flexibiliteits Index Test bleek een zeer betrouwbaar instrument. En erg leuk! Hij is door iedereen gratis in te vullen op hoeflexibelbenjij.nl.

ACT IN DAILY LIFE TRAINING

Een andere mooie opbrengst van het proefschrift is de ACT in Daily Life Training (ACT-DL). Dit is een interventie waarmee mensen kunnen oefenen met ACT in het dagelijks leven. Op deze manier leert men de vaardigheden ook buiten de therapiekamer toe te passen. De interventie wordt momenteel op effectiviteit onderzocht, maar is zeker veelbelovend!

ACT-TRAINING VOOR PROFESSIONALS

De zelfrapportagevragenlijst en de ACT in Daily Life Training worden uitgebreid besproken in de publicatie in De Psycholoog. Bent u na het lezen van dit artikel geïnteresseerd geraakt in ACT? RINO Zuid verzorgt in samenwerking met Tim Batink een ACT-training voor professionals, waarin u therapeutische vaardigheden ontwikkelt om met verschillende ACT-processen te werken. Er is nog ruimte voor het eerstvolgende startmoment op 11 januari 2019!