Vervolgens is er een heel circus opgetuigd met DUO, het UWV, aanbieders van opleidingen, kwaliteitsbureaus, beroepsverenigingen en beroepsregisters. STAP staat voor STimulering ArbeidmarktPositie. Commerciële aanbieders van opleidingen en hobbycursussen maken volop reclame. ‘Kom bij ons een cursus volgen’ schreeuwen ze op radio en tv, ‘met het STAP-budget krijg je een gratis cursus’. Aromatherapie, Ayurveda, wimperextensions en wimperlifting als slimme combi en voor 29 euro krijg je een certificaat bij NHA. Je vraagt je toch echt af of de overheid moet investeren in dit soort cursussen en wat die nou bijdragen aan een betere arbeidsmarkpositie. Zou het met een wijnbrevet van Laudius thuisstudie echt lukken om gemakkelijker werk te vinden? De cursus lijkt mij meer een wijnproeverij. Lekker thuis wijn drinken betaald door de overheid. Om een STAP-budget te krijgen moet je hetzelfde doen als voor een ticket van de Rolling Stones. Uren digitaal in de wachtrij gaan staan en dan maar hopen dat je nog aan de beurt komt. Op 1 juli was er in 2,5 uur tijd ruim 30 miljoen euro vergeven aan aanvragers.

En daarna komt het volgende bureaucratische circus op gang waarbij per aanvraag medewerkers bij UWV en opleidingsinstellingen uren bezig zijn met de administratie. Ik schat in dat een aanvraag voor een STAP-budget meer dan 2.000 euro uitvoeringskosten heeft. Accreditatie, toestemmingen en kwaliteitsregisters, factureren, betalen, controleren.

De doelstelling van het STAP-budget was o.a. om mensen met lage inkomens en met een zwakke arbeidsmarktpositie een steuntje in de rug te geven. Ik kan de evaluatie nu al geven. Mensen met een laag inkomen en met een slechte positie op de arbeidsmarkt worden hiermee niet bereikt. Treurig. En de uitvoeringskosten zijn hoger dan de opleidingen zelf. De enigen die hier beter van worden zijn de commerciële aanbieders van cursussen en opleidingen. Ook RINO Zuid ontkomt er niet aan. We stribbelen met heel veel tegenzin mee met deze idiote regeling, maar ik troost me met de gedachte dat we dan in ieder geval opleidingen bieden die er wel toe doen.

Ik ga deze zomer op zoek naar een cursus spiritueel breien. Als ik die gevonden heb laat ik het weten. De cursus modern breien heb ik al gevonden bij Laudius, voor 131,40 euro. Nu nog de spirituele variant.

Marrik van Rozendaal