RINO Zuid zette al eerder een game in voor een opleidingsmodule: in samen werking met Jan Derksen en Games for Health Projects (GFHE) ontwikkelden we een game voor de module ‘Opvoeden 2.0: leren mentaliseren met een game’. Samen met het NCJ wordt nu een module ontwikkeld waarin hechting als preventie voor Early Life Stress centraal staat.

Expertise samengebracht

Onderzoek heeft aangetoond dat een veilige hechting tussen kind en ouders belangrijk is voor de ontwikkeling en gezondheid. Wereldwijd is 35 procent van de kinderen onveilig gehecht. Dit kan leiden tot angsten en gedragsproblemen. De stress die daarmee gepaard gaat kan levenslange fysieke en mentale gevolgen hebben.

RINO Zuid heeft veel ervaring en expertise als het gaat om mentaliseren. Het NCJ brengt op haar beurt expertise over Early Life Stress, hechting en ouderschap mee. Met deze combinatie wordt nu een online game voor professionals ontwikkeld. De game, ‘Mentaliseren’, kan interdisciplinair gespeeld worden en bijdragen aan het versterken van een kansrijke start voor kinderen.

De game wordt in de week van 14 juli getest door een groep van JGZ- en kraamzorg professionals of verloskundigen. We hopen daarna de game zo snel mogelijk te lanceren.

Samenwerking Jan Derksen en GFHE

De reeds bestaande module ‘Opvoeden 2.0: leren mentaliseren met een game’ richt zich op hulpverleners die betrokken zijn bij ouders en kinderen zoals pedagogen, kinderartsen, consultatiebureauverpleegkundigen, GZ-psychologen en kinderpsychiaters.

Professor Jan Derksen schreef een boek waarin de nieuwste wetenschappelijke inzichten uit de neurobiologie, cognitieve ontwikkelingspsychologie en hechtingstheorie bij elkaar zijn gebracht. GFHE hebben we gevraagd een spel te ontwikkelen waarmee de deelnemers worden ondersteund in het proces van mentaliseren. Een proces waarbij emoties herkennen bij jezelf en bij anderen en daarover kunnen communiceren een belangrijke onderdeel is.

De combinatie van boek en game zorgen ervoor dat de professional veel beter voorbereid wordt op zijn rol in het complexe werkveld van opvoeding, gezinsproblemen en preventie van ziekten.

Wil je meer informatie over Opvoeden 2.0, neem dan een kijkje op: https://rinozuid.nl/aanbod/leren-mentaliseren-met-een-game/.