Soms wil ik vanuit mijn bubbel schreeuwen ‘Neee, dat klopt niet’!. Heeft weinig zin want alle andere mensen die ook in hun bubbel zitten, horen dat niet. Die horen alleen maar wat hen uitkomt. Dat gevoel van paniek had ik deze week toen NIP, GGZ-Nederland en TOP bekendmaakten dat je deelnemers aan de opleiding tot GZ-psycholoog, psychotherapeut en klinisch psycholoog geen eigen bijdrage meer mag laten betalen voor de opleiding. ‘Neee, dat klopt niet!’, zou ik willen schreeuwen. Je zou eens moeten weten hoeveel last wij als opleidingsinstelling hebben van zo’n onvolledig bericht. Wij kunnen het als RINO weer rechtzetten.

Wat is er aan de hand?
Het aantal gesubsidieerde opleidingsplaatsen voor psychologische opleidingen wordt verhoogd, de subsidie per plaats gaat ook omhoog. Voorwaarde voor subsidie is dat de werkgever haar werknemer geen eigen bijdrage meer mag laten betalen voor de opleiding. Tot zover prachtig. Maar NIP, GGZ-Nederland, de NZA, het ministerie, het toewijzingsorgaan en wie weet wie nog meer, vergeten dan dat voor ongeveer 1/3 van de opleidingsplekken helemaal geen subsidie gegeven wordt. En dat die regel daarop dus niet van toepassing is. En dus stromen de vragen bij ons binnen: kan de factuur voortaan naar ons als werkgever gestuurd worden? Moeten we de deelnemer 6 of 8 uur meer in dienst nemen? Geldt dat ook voor mij want ik krijg geen subsidie? En het ergste is, wij gaan er helemaal niet over, hebben er geen invloed op, zijn hier niet in gekend en zelfs niet geïnformeerd en we kunnen dit niet oplossen. Maar wij hebben er wel heel veel last van.


Bedankt NIP, GGZ-Nederland, NZA en TOP voor jullie fijne communicatie vanuit jullie beleidsbubbel. Mijn bubbel heeft er nog jaren last van.

Marrik van Rozendaal