De POH-GGZ werkt in huisartsenpraktijken en helpt mensen met psychische klachten of zorgen op deskundige wijze en dicht bij huis. In de opleiding van RINO Zuid verwerven deelnemers de competenties om de huisarts te ondersteunen bij de begeleiding en behandeling van mensen met psychische, psychosociale of psychosomatische problematiek.

Inspirerend lesprogramma
Deelnemers aan de opleiding zijn vaak al ervaren professionals. De opleiding kenmerkt zich door een sterke focus op (online) reflectie op het vak en attitude, leren effectief te screenen en training in diverse kortdurende behandelmethodieken. Tevens besteedt de opleiding aandacht aan specifieke leeftijdsgroepen en het leren online te behandelen. Marlies Overdijk, manager opleidingen bij RINO Zuid: “Het lesprogramma dat bij de opleiding hoort, biedt een inspirerende mix van face to face bijeenkomsten, training, online opdrachten en het opdoen van praktijkervaring. We combineren leren én werken. Daarnaast zorgen we voor een solide begeleidingsstructuur voor onze deelnemers. Hun ontwikkeling staat daarbij uiteraard centraal. In de opleiding leggen we niet alleen de nadruk op de inhoudelijke aspecten van het vak, maar komen ook eigentijdse vraagstukken aan de orde. Bijvoorbeeld hoe verleen je aandachtige zorg binnen een context van toenemende protocollisering, roep om efficiëntie en marktwerking?”

Ontwikkelingen in de praktijk
De opleiding sluit aan bij de ontwikkelingen in het veld. Marlies Overdijk: “De vraag naar deskundige zorg op het gebied van geestelijke gezondheid ‘dicht bij huis’ neemt toe. De POH-GGZ kan die zorg vanuit de huisartsenpraktijk bieden. De POH-GGZ kan korte (online-) behandelingen geven, is sterk in transmuraal denken en verwijst indien nodig door. De POH-GGZ speelt bovendien een belangrijke rol in preventie: door het tijdig signaleren en/of interveniëren voorkomt de POH-GGZ onnodige doorverwijzingen en/of terugval.”

Voor en door professionals
De opleiding tot POH-GGZ is een post-HBO-opleiding voor en door professionals, die aansluit op bijvoorbeeld een opleiding tot HBO-Verpleegkunde met GGZ-uitstroomprofiel of een Bachelor Maatschappelijk Werk. De opleiding duurt een klein jaar.

Voor meer informatie over de opleiding tot POH-GGZ, klik hier.