Dat was op 19 juli. Vanaf het eerste begin was het duidelijk dat de regeling vooral leuk was voor commerciële opleidingsbedrijven en dat een groot deel van de opleidingen tot geen enkele verbetering van de arbeidsmarktpositie zou leiden. Wijnproefcursussen, wimperlifting, aromatherapie, cursus/cultuurreizen naar het buitenland en pensioencursussen. Er worden miljoenen uitgegeven aan dit soort flauwekul, terwijl echte beroepsopleidingen - zoals bijvoorbeeld de opleiding tot Orthopedagoog Generalist - niet gesubsidieerd worden. En dat door diezelfde overheid.

Onze overheid is heel erg hardleers. Een jaar of tien geleden kwam er een nieuwe kinderopvangregeling. In Zuid Nederland richtte een paar slimme mensen Hebberige Sprookjes BV op. Opa’s en oma’s die toch al op hun kleinkinderen pasten, werden erkend als gastouder. En die gastouders kregen ook cursussen EHBO en pedagogisch handelen, waarbij de nazit met borrel en bitterballen meer dan de helft van de cursus omvatte. Gezellig hoor! Ik ken opa’s en oma’s die toen een mooie spaarpot voor de kleinkinderen gemaakt hebben waar soms meer dan 10.000 euro in zat. Het ministerie heeft niets geleerd blijkbaar.

We moeten werken vanuit vertrouwen zegt de overheid. Daar ben ik het erg mee eens, maar bedrijven moet je per definitie wantrouwen. Om de doodeenvoudige reden dat een bedrijf slechts één doel heeft: winst maken en het liefst zoveel mogelijk. En ieder bedrijf dat zegt dat het niet zo is, liegt. Zo, dat is eruit.

Het STAP-budget en Hebberige Sprookjes BV zijn kleine voorbeelden (het gaat maar om “een paar 100 miljoen”.) In de zorg gaat het om miljarden en ook daar komen bakken met geld terecht bij mensen en partijen waarvoor het niet bedoeld is. Via marktwerking,

In januari 2023 is de aanvraag voor het stapbudget opgeschort, want het ministerie kreeg signalen van oneigenlijk gebruik. Duhhhh, dat had je toch kunnen bedenken. Gewoon fraude en misbruik dus. En nu gaan ze kijken welke regels er moeten komen om misbruik en fraude te voorkomen. Dus, nog meer regels, nog meer papier nog meer bureaucratie. Dank u wel Tweede kamer, Eerste kamer, minister, ministerie. Geef je vertrouwen eens aan partijen die het verdienen en niet aan geldwolven en niet aan roodkapje. Prutsers.

Ps 1: Omdat is wegga bij RINO Zuid merk ik dat ik eens lekker los wilde gaan. Sorry daarvoor. Het is mijn persoonlijke mening en niet die van RINO Zuid.

Ps 2: Hebberige Sprookjes BV heet eigenlijk anders. Iets wat verwijst naar een sprookje. Maar dat mag ik niet noemen, want dan krijg ik een proces aan mijn broek. Want zo doen geldwolven dat.

Marrik van Rozendaal