De Paus heeft er een eigen DSM voor ontwikkeld. En misschien wordt die DSM op termijn wel net zo belangrijk  als de DSM die in de GGZ gebruikt wordt.  Die is in het leger ontstaan. Ook een organisatie waarin macht en uiterlijk vertoon de boventoon voeren.

De pauselijke DSM heeft vijftien aandoeningen. Ik zal ze niet opsommen, maar twee wil ik er uit lichten: 

  1. Spirituele alzheimer:  Je volledig verlaten  op het hier en nu, je passies,  grillen en manieren.  Slaaf zijn aan de afgoden die je zelf hebt  gemaakt.
  2. Existentiële schizofrenie:  Een ziekte waarbij je je beperkt tot bureaucratisch werk en je contact verliest met de werkelijkheid en concrete situaties van mensen.

Maar de mooiste aandoening die hij beschrijft is: “Het hebben van een begrafenisgezicht: Theatrale ernst en steriel pessimisme als symptomen van angst en onzekerheid”. Op sombere dagen zie ik zelf altijd heel veel begrafenisgezichten. Zeker op de Blue Monday. Dan zet ik altijd Brigitte Kaandorp op. Haar nummer “Ik heb een heel zwaar leven, heel zwaar, echt waar”. Kijk maar eens op YouTube. En daarna snel weer blijmoedig verder.