Week 32 van thuiswerken in verband met corona, 08.00 uur.

En dan een app. ‘Heb je dit gelezen? Een artikel in Trouw: Veel behandelend psychologen in Nederland zijn niet bekwaam.’ Wat is dit nou? De app ontploft. Een slechte timing en de kop in de krant dekt het artikel niet. Het gaat om een lobby van de universiteiten, maar wat willen ze hiermee bereiken? Onrust blij cliënten. Een eenzijdig verhaal. Conclusie: Psychologen worden slecht opgeleid!.

09.00 uur

Een interview met Rudolf Ponds op Radio 1. Ooohhh… het gaat over psychologen die geen BIG-registratie hebben. Het is nodig om de universitaire opleiding te verlengen naar 6 jaar en daarna de GZ-opleiding. Want wat moeten cliënten met zo’n jonge bakvis als psycholoog. Die begrijpt hen niet. Het moet net als bij de medische beroepen. En er zijn te weinig opleidingsplaatsen om ze goed op te leiden. Aaahhhh en er is te weinig geld.

Okee de kop dekt de lading niet. Ponds doet zijn best om genuanceerd te zijn. Maar…Wat blijft hangen: Psychologen doen hun werk niet goed. En de zorgverzekeraars willen de GGZ op de kop zetten en meer zorg voor mensen met zware psychische klachten. En minder overbehandeling van mensen met lichte klachten.

Zo de toon is gezet voor deze week, ik ben wakker! Mag ik voortaan iedere maandagochtend een ongenuanceerde krantenkop en een genuanceerd verhaal. Bevalt me wel als start van de week.

Lees hier het artikel in Trouw:

https://www.trouw.nl/zorg/het-niveau-van-veel-behandelend-psychologen-is-onverantwoord~bac9dab6/

En luister hier het interview met Rudolf Ponds (vanaf 04.42):

https://www.nporadio1.nl/binnenland/27291-niveau-van-nederlandse-psychologen-is-niet-op-peil