Als eerste het geluid. In onze gangen hebben we harde vloeren liggen. Voor gekozen omdat die slijtvast en goed schoon te maken zijn. Maar ja, we hadden niet nagedacht over het feit dat 95% van onze deelnemers vrouw zijn. En vrouwen dragen nog wel eens schoenen met hakken. En hakken van vrouwenschoenen zijn vaak hard, dus hard op hard. En dat geeft flink klakgeluid. Zeker als de draagster ook nog een ferme tred heeft. Dan ontstaat er een ferm klakgeluid. En als ze dan ook nog allemaal tegelijk naar het restaurant lopen, dan krijg je een cumulatie van ferme klakgeluiden: herrie dus!
Oplossing: zacht tapijt erin, of een loper in de gangen. Dat kost bakken met geld. Er is ook een andere oplossing: geen hakken meer dragen, een beetje voorzichtig lopen. We kunnen ook sloffen gaan verstrekken. Overigens heb ik ook ontdekt dat hoe hoger de hakken zijn, hoe minder geluidsoverlast er is. Het raakvlak tussen de vloer en de hak is kleiner en met hoge hakken loop je blijkbaar wat voorzichtiger.

En dan de temperatuur. Ons gebouw heeft een zeer duurzame, trage verwarming. Zeker bij wisseling van temperatuur duurt het een dag voordat de verwarming zich aangepast heeft. Gevolg, na een warme dag is het te koud in het pand. Na een koude dag is het te warm in het pand. We kunnen bij verwarmen of koelen met luchtradiatoren.  Maar ja, die maken weer herrie en er ontstaat een luchtstroom die of te koud of te warm is. Nou is klimaat in ieder gebouw waar veel mensen zijn altijd een probleem. Want mensen geven warmte af. Zeker als je hard aan het leren bent.  Dus ’s ochtends is het fris, maar na 5 uur met 20 mensen in een lokaal is het te warm. We hebben airco in onze lokalen, maar zo’n hittegolf, daar kan geen airco tegenop werken. En dan is temperatuur ook nog persoonlijk. Ik heb het nooit koud, maar sommige vrouwen van mijn leeftijd hebben het dan weer koud en dan weer warm. Dit is nou echt zo’n probleem dat niet op te lossen is. Vliegtuigmaatschappijen kennen dit probleem ook. Hun advies, trek laagjes aan. Dan kun je afhankelijk van of je het koud of warm hebt een extra laagje aan of uit doen.

Met dat geluid gaan we aan de gang. Maar die temperatuur, dat krijgen we niet opgelost. Dus tot dan: liever geen hakken of hele hoge hakken en anders een beetje rustig lopen en trek vooral laagjes aan. En als je het echt koud hebt, willen we ook nog wel voor 99 cent wat fleece dekentjes aanschaffen.

Ja …je  kunt maar problemen hebben! 

Marrik van Rozendaal
​Directeur RINO Zuid