Er is een roep dat alle piloten periodiek psychologisch gekeurd moeten worden. Dat is goed voor de omvang van het werk van psychologen. Ik voorzie een bloeiende markt voor gezondheidszorgpsychologen die moeten gaan vaststellen of iemand een psychische stoornis heeft. Want iedereen die er een heeft of ooit een gehad heeft moet meteen uit een risicoberoep gezet worden. Want niet alleen piloten kunnen gekke dingen doen waarmee ze andere mensen kunnen beschadigen. Ook buschauffeurs, treinmachinisten, leraren, alle leidinggevenden, verpleegkundigen, begeleiders, politieagenten.  Zeg maar iedereen zo’n beetje.  En omdat zo’n kwart van de Nederlandse bevolking in zijn of haar leven wel eens last heeft van iets psychisch, creëren we daarmee een nieuwe onderklasse, die omdat ze vroeger, nu of ooit een psychisch probleem hebben, nergens meer een baan kunnen vinden. Daarmee worden psychologen de nieuwe inquisiteurs. En alles wat niet past ging vroeger de brandstapel op. Hoe we dat nu doen moeten we nog bedenken. Heksenjacht in een nieuw jasje.

Ik zou er niet aan mee doen als ik psycholoog was. Ik zou het gewoon verdommen om aan zo’n heksenjacht mee te werken. En als ik het al zou doen, zou ik me alleen richten op de top van het bedrijfsleven. Het is tenslotte algemeen bekend dat daar de meeste psychopaten zitten, narcistische stoornissen dik gezaaid zijn en ook moreel besef regelmatig ontbreekt.  En als je nu naar de ABN-AMRO Bank kijkt, in ieder geval ook veel mensen bij wie realiteitszin ontbreekt.  Of dat een psychische aandoening is weet ik niet, maar dat er daar behandeld moet worden mag ook duidelijk zijn.

Paul Frissen heeft ooit betoogd dat we moeten accepteren dat er tragiek is, en dat we dat niet altijd kunnen voorkomen. Juist, zo’n vliegtuigramp is tragisch en vol van tragiek. Het zij zo!