Perfectionistisch, nagenoeg zonder empatisch vermogen, gedreven, zwart-wit denkend (iets was geweldig of het was shit, er zat niets tussen in), onbeschaamd ideeën van mensen jatten en het presenteren als jouw idee. Hufterig, emotioneel en tiranniek. Maar ook een man met een visie over de integratie tussen software en hardware en maniakaal als het om design gaat. Jobs heeft de wereld veranderd. Hij heeft de muziekwereld gered met i-tunes en de uitgevers met zijn i-books. En we hebben toch allemaal een I-pad waarmee hij de PC  zo ongeveer ten grave heeft gedragen.

Jobs leed volgens zijn omgeving aan RDF. Een aandoening die niet in de DSM 4 en ook niet in de DSM 5 is opgenomen. RDF is een term uit star trek. Het Reality Distortion Field. Het  uitsluitend gebruiken van mentale kracht om een nieuwe wereld te scheppen met een onbuigzame wil en een vurige wens om feiten te verdraaien in de richting van het doel. Zeg maar alles zo vertalen, dat het past in jouw straatje. Je ziet met RDF wat je wilt zien.

Het boek gaat er in wezen over hoe een persoonlijkheidsstoornis tot grote dingen kan leiden. De wereld kan veranderen. Maar ook hoe moeilijk dat is voor de omgeving. Ik vind het verplichte literatuur voor alle psychologen. Op naar de Action!