Niet dus…..op zijn vroegst na de zomer van 2021. Iedereen zegt dat we nog even moeten volhouden. We zitten midden in de tweede golf en moeten nog door de derde golf heen. Met thuiswerken, online onderwijs, de aankomende vaccinatie, een mogelijke avondklok, gesloten basisscholen en allerlei charlatans die business zien in en advies geven over hoe je een gebouw coronaproof maakt en beter kunt ventileren. Moedeloosheid alom.

Zonder perspectief en structuur kom je zo’n jaar gewoon niet door. Elke dag op een vaste tijd opstaan, je dagelijkse dingen doen, 10.000 stappen zetten en gewoon je werk doen en doorgaan. Dat helpt, maar wat echt helpt is perspectief kiezen. De regie terugnemen op je werk, je ambities en op de plannen als organisatie. Losbreken uit de maalstroom van coronageboden en -verboden. Niet de stip op de horizon laten bepalen door de regels en corona, maar die stip benoemen op basis van je eigen ambitie en je eigen koers. Die stip geeft stukken meer energie dat de stip van het overleven van de lockdown met avondklok en al.

Mijn eerdere blog over opleiden bij RINO Zuid na het coronatijdperk heeft bij sommige mensen de wenkbrauwen doen fronsen. Too much, geen draagvlak, te snel, ongewenst, ongenuanceerd, verkeerd getimed. Misschien was dat zo. Maar dat het onderwijs nooit meer zal zijn hoe het was, lijkt me toch echt evident. Inmiddels heeft het wel wat meer diepte en wat meer fundament. Dynamisch leren gaat over onderwijs dat qua vorm optimaal aansluit bij de individuele persoonlijke leerstijl en behoefte van de deelnemer. Inhoud staat centraal en bijeenkomsten zijn gericht op oefening, verdieping en vaardigheidstraining. Dat online activiteiten hier een onderdeel van uitmaken mag duidelijk zijn, dat groepsbijeenkomsten en individuele coaching hier een onderdeel van zijn mag ook duidelijk zijn.

Het perspectief van Dynamisch leren en de beweging om daar vorm aan te geven geeft een perspectief op de toekomst. Een stimulerende stip op de horizon. Ik kan het iedereen aanraden om een eigen stip op de horizon te kiezen. Het helpt echt. Je bent weer bezig met dingen beter maken, in plaats van je te richten op geboden en verboden. Het wordt weer leuk. Nog even volhouden. Zin in!

Marrik van Rozendaal