Premier Rutte

Premier Rutte zei dat het antwoord op vragen begint bij de kennis en ervaring van deskundigen. “Het is belangrijk dat we op het kompas van kennis en betrouwbare feiten blijven varen.” Het klonk aannemelijk, vanzelfsprekend. En het klonk herkenbaar. Want RINO Zuid is al jaren bezig om het wetenschappelijk kompas van haar deelnemers te versterken.

Wetenschappelijke feiten?

En dan opeens komen er van alle kanten discussies op gang over de wetenschappelijke feiten die niet kloppen. Dat je alles anders uit kunt leggen. En vervolgens worden de wetenschappelijk feiten politiek en staat alles ter discussie. Als burger heb ik daar niets aan.. Ik beschouw dit als een doorgeschoten, misschien wel ziekelijke neiging van wetenschappers om op het aller slechtste moment discussies te voeren die niet helpen. Ik schreef eerder een blog over timing, nou dat moeten die wetenschappers nog leren.

Onder de indruk

Ik ben wél onder de indruk geraakt van hoogleraar virologie en corona-expert Marion Koopmans. Rustig, gedecideerd, vriendelijk, niet alwetend, soms met twijfel en toch helder. Met statuur en gezag. Daar heb ik wat aan. Zo iemand wil ik zien en horen als ik het zelf niet meer weet. Beter dan die flutpsycholoog die geïnterviewd werd over de psychologische aspecten van thuiswerken. Hij kwam niet verder dan dat het soms lastig kon zijn en met als afsluiter dat het wel weer druk zou worden in zijn praktijk met relatietherapie.

Meer in contact

Onze lessen zijn gestopt, maar ons onderwijs gaat door! Voor iedere les die uitvalt organiseren we een alternatief. We willen studievertraging voorkomen. En het lukt. Er komt een bijna onwaarschijnlijke energie en motivatie los bij medewerkers en docenten. We appen, bellen, teleconfereren, Zoomen. We zijn misschien wel meer in contact met elkaar dan hiervoor. Twee dingen heeft deze crisis opgeleverd; Marion Koopmans en Energie!

Marrik van Rozendaal