In coronatijd snapte iedereen dat het onderwijs door moest gaan en dat anders dan online en Zoom niet mogelijk was. En nu moeten we nadenken over hoe we gaan opschalen. Geen 1,5 meter meer, geen lockdown, geen avondklok en geen regels. Nu moeten we weer zelf nadenken. En dat is dan weer verdomde moeilijk. Ik snap nu waarom mensen uit het voormalige Oostblok er 50 jaar over doen om 50 jaar onderdrukking uit hun systeem te krijgen en weer zelf na te gaan denken.

RINO Zuid gaat langzaam opschalen naar meer fysiek onderwijs, nu is het nog 60% online en 40% fysiek. Over een paar weken gaan we naar 50/50 en dan naar 40/60. Gestaag. Corona heeft laten zien dat online onderwijs kan. Veel docenten en deelnemers hebben online onderwijs omarmd. Het is ook fijn om dingen op je eigen moment te kunnen doen. Dan is zo’n zware opleiding en lesgeven bij ons veel beter te combineren met een baan, een gezin of een huishouden. En je leert meer in kortere tijd. Oh ja, we hebben ook nog fysiek en online onderwijs gecombineerd in een les. Nou, als het moet kan het, maar liever niet. Hybride gaat ‘m dus niet worden. Corona heeft het zaadje van dynamisch leren gelegd en dat is nu ontsproten, Persoonlijk leren, in een groep en op je werk en met gebruik van digitale techniek. Het kan, hoera, de discussie is voorbij. Yes!

Online onderwijs is niet goedkoper dan fysiek onderwijs. Het vraagt veel voorbereiding en permanente bijstelling. Dat kost geld, maar levert ook beter onderwijs op. Jammer dat je niet online, persoonlijk en contextueel kunt lunchen. Daar hebben we een volgende crisis voor nodig, om dat te ontwikkelen.

Doen we het goed? We hopen het, we denken het, maar weten het niet zeker. Spannend, maar wel bevrijd van regels, weer risico lopen, kansen zien, fouten maken. Heerlijk. In tijden van crisis hanteer je een commandostructuur. In andere tijden nemen we ruimte en vrijheid. Wij bij RINO Zuid in ieder geval wel. Ik hoop ieder ander ook.

Marrik van Rozendaal