De politiek wil geen wachtlijsten in de GGZ. Dus moeten er meer professionals opgeleid worden. Meer GZ-psychologen, meer klinisch psychologen en net zoveel psychotherapeuten als de afgelopen jaren.

Sinds 2010 is het aantal GZ-psychologen dat werkt, verdubbeld. Maar steeds minder in GGZ-instellingen. Dat zien de goed opgeleide psychologen niet meer zitten. De werkomstandigheden en werkdruk bevalt hen niet. Ze beginnen liever voor zichzelf (en laten zich dan weer inhuren door de instellingen). Dat moet toch wel echt een WAKE UP CALL zijn voor de GGZ-instellingen.

Ook roepen we allemaal dat er minder administratie zou moeten zijn. Droom maar lekker door! Er komt alleen maar meer administratie om het werk te kunnen verantwoorden. Ik zeg het niet, dat doet het capaciteitsorgaan.  

Door de overdracht van de jeugdzorg naar de gemeenten is het zo’n zooitje geworden dat heel veel professionals daar de pijp aan maarten geven. En dat gaat nog wel een paar jaar duren. Dus we moeten meer hulpverleners voor de jeugdzorg opleiden om alle vertrokken medewerkers te vervangen. Het aantal GZ-psychologen in de jeugdsector is met 40% afgenomen.

Volgens de raming moeten we de komende jaren 1150 GZ-psychologen, psychotherapeuten en klinisch(neuro-)psychologen opleiden. In werkelijkheid zal dat nog wel de helft meer zijn, want dat is al jaren zo. Dus dat zal ook wel zo blijven. Ik zet in op ieder jaar 1500 nieuwe mensen in opleiding. Ook al zegt de capaciteitsraming iets anders. Want ja, dat is cijfermatig en theoretisch. De werkelijkheid is al jaren anders.

Het aantal patiënten in de specialistische GGZ is met 22% afgenomen. Ik denk dat die nu onder de verwarde personen vallen en niet meer tot GGZ-patiënten gerekend wordt. De basis-GGZ nam met 9% toe. Het aantal patiënten dat bij een POH-er komt is met (let op) 332% gegroeid. Bijna 100% van de huisartsen heeft inmiddels een POH-GGZ in dienst.

Mijn conclusie: we zitten bij RINO Zuid goed met onze koers. Inzetten op groei en zorgen dat we meer capaciteit kunnen leveren. De keuze voor een locatie in Maastricht en West Brabant was goed. Onze opleiding POH-GGZ sluit aan op de ontwikkelingen. Vier groepen in 2019, vijf of zes groepen in 2020? En meer opleiden voor de Jeugdsector: nou die nieuwe opleiding tot Orthopedagoog Generalist staat klaar in heel Zuid en Oost Nederland. En of we echt goed zitten, dat weten we over 5 jaar.

Marrik van Rozendaal