Arno blijkt een hele goede verteller. Zijn podcast is bij vlagen smeuïg. En in persoonlijke anekdotes illustreert hij de antisociale persoonlijkheidsstoornissen. En toch behoorlijk wetenschappelijk onderbouwd. Hij constateert dat een paar jaar terug vrouwelijke therapeuten meer drempels moesten overwinnen om mannen met ASPS als mens te zien. Wat mij op de vraag brengt: zijn er ook vrouwen met een ASPS? Dat lijkt me toch wel. Dat antwoord geeft de podcast niet.

En hij introduceert de 4W’s. Ik kende wonen, werken en wijf al als structurerende elementen in het leven van patiënten. Hij voegt er ook wifi aan toe. Die is voor mij nieuw, maar blijkbaar is internetten net zo belangrijk in een mensenleven als een huis, werk en een sturende partner.

Overigens heeft Arno in een eerder gesprek met mij eens verteld dat 94% van de GZ-psychologen en psychotherapeuten zich niet geroepen voelt om mensen met ASPS te behandelen. Eerlijk gezegd vind ik dat een gotspe. Echte psychologen zouden het een eer en bijna roeping moeten vinden om met de echt moeilijke patiënten te werken. Dus ook met mensen met een ASPS. Nou, blijkbaar niet dus.

Afijn, Arno van Dam is een begenadigd verteller. Je kunt de podcast hier vinden. Voor in de trein, auto, het vliegtuig. Luister en leer! Op de fiets mag niet meer.

Marrik van Rozendaal