Taxatiegesprekken bij vermoeden van seksueel misbruik

Home > Aanbod > Taxatiegesprekken bij ve…

OVER DEZE MODULE

Seksueel misbruik (grensoverschrijdend gedrag) binnen zorginstellingen voor mensen met een verstandelijke beperking is een actueel thema. Maar hoe ga je om met een cliënt die spontaan een (vage) onthulling doet die kan duiden op seksueel misbruik? In deze module (waarvan 6 uur online) leer je een taxatiegesprek te voeren waarmee je zo’n (vage) onthulling kunt ...

Seksueel misbruik (grensoverschrijdend gedrag) binnen zorginstellingen voor mensen met een verstandelijke beperking is een actueel thema. Maar hoe ga je om met een cliënt die spontaan een (vage) onthulling doet die kan duiden op seksueel misbruik? In deze module (waarvan 6 uur online) leer je een taxatiegesprek te voeren waarmee je zo’n (vage) onthulling kunt verhelderen en de hulpverlening goed en helder gestart kan worden. De module Taxatiegesprekken bij vermoeden van seksueel misbruik bestaat uit 18 uur waarvan 6 uur online en 12 uur face to face. De laatste lesdag van 6 uur is een terugkomdag.

ROOSTER

Locatie: Eindhoven

3 maart 2023

Ochtend (09:30 - 12:30)

3 maart 2023

Middag (13:30 - 16:30)

21 april 2023

Ochtend (09:30 - 12:30)

21 april 2023

Middag (13:30 - 16:30)

INHOUD VAN DE MODULE

  • Werken volgens de ordening zoals bij de VGN beschreven
  • Een taxatiegesprek voeren volgens het scenariomodel
  • Onderscheid maken tussen een taxatiegesprek en een diagnostisch interview
  • Een verslag schrijven (dat alleen met toestemming van cliënten/wettelijke vertegenwoordigers aan de politie gegeven mag worden in geval van aangifte)
  • Oefenen in rollenspellen

OPMERKINGEN

Landelijke ontwikkelingen rondom het signaleren van seksueel misbruik
Seksueel misbruik (grensoverschrijdend gedrag) binnen zorginstellingen voor mensen met een verstandelijke beperking is een actueel thema. Maar hoe ga je om met een cliënt die spontaan een (vage) onthulling doet die kan duiden op seksueel misbruik? In de module ‘taxatiegesprekken bij vermoeden van seksueel misbruik’ leer je een taxatiegesprek te voeren waarmee je zo’n (vage) onthulling kunt verhelderen en de hulpverlening goed en helder gestart kan worden. Docenten Henriette van der Aa en Sara Zwetsloot vertellen in een video meer over de training en de landelijke ontwikkelingen.

ER IS NOG RUIMTE

START OOK OP:

12 september 2023

ACCREDITATIE

NVO / NIP-K&J (12pt)

LEERLIJN

Diagnostiek

LEERROUTE

(NS) Nascholing

OMVANG

18 uur

ZELFSTUDIE

10 uur

KOSTEN

€ 880,00

NIVEAU & INSTROOMEISEN

  • Je bent basispsycholoog, orthopedagoog, GZ-psycholoog, Orthopedagoog Generalist of gedragsdeskundige (met een afgeronde academische opleiding);
  • Je hebt een diagnostische bevoegdheid (diagnostische aantekening NVO/NIP).
  • Je werkt in een context waar casuïstiek ten aanzien van diagnostiek bij seksueel misbruik beschikbaar is.
  • Je hebt recent (de afgelopen 12 maanden) meerdere malen diagnostisch onderzoek uitgevoerd, en beschikt over diagnostische kennis en ervaring.

DOCENT

drs. Sara Zwetsloot