Lijdensdruk van Trump

Na de verkiezing van Trump tot president van de Verenigde Staten heerste er bij veel mensen ongeloof. Maar het was toch echt zo. Na zijn inauguratie waren veel mensen verbijsterd, Trump ging gewoon door met wat hij ook in de campagne gedaan had! En in de eerste maand in zijn Witte Huis is de wereld in volledige verwarring. Er zijn weinig, of misschien geen, mensen die hem begrijpen. En wat doen we als we iemand niet begrijpen? Dan vliegen we psychologen in. Zij moeten dan het gedrag van Trump verklaren. Het liefst een duidelijke verklaring met graag ook wat persoonlijkheidsstoornissen. En er is altijd wel een psycholoog te vinden die op basis van wat krantenartikelen en wat tv-beelden Trump kan duiden.

Laat je niet verleiden
In de afgelopen maand waren er duizenden psychiaters en psychologen die een diagnose op afstand deden en vastgesteld hebben dat Trump lijdt aan een ernstige geestesziekte, of meer specifiek, kwaadaardig narcisme. De diagnose ‘persoonlijkheidsstoornis’ vereist de aanwezigheid van klinisch significante lijdensdruk. Kijk! En daarom moet je je nou als psycholoog niet laten verleiden door de verwarde wereld, om even snel een diagnose te stellen. Ik heb trouwens niet de indruk dat Trump last heeft van lijdensdruk. Dat zouden we misschien graag willen, maar ik zie die lijdensdruk niet.

Voorbehouden aan leken
Als het moeilijk wordt, zijn het altijd de psychologen die redding moeten brengen. Dat is eervol en laat de waarde van het vak zien. Maar als we vastgesteld hebben dat hij misschien een giftige cocktail van narcistische, antisociale, en paranoïde persoonlijkheidsstoornissen heeft, wat kun je er dan mee? Niks volgens mij. Laat je dan ook alsjeblieft als echte psycholoog niet verleiden. We zullen moeten leren leven met Trump. En als de lijdensdruk van de Amerikaanse bevolking groot genoeg wordt, komt er ook weer een einde aan. En gissen over psychologische aandoeningen op afstand is voorbehouden aan leken zoals ik. Ik mag gissen wat ik wil. Goede psychologen niet.

Marrik van Rozendaal
Directeur RINO Zuid