Congres GGZ in de huisartsenpraktijk

Seats2Meet (Strijp-S), Eindhoven

KOH (Kwaliteit en Ontwikkeling Huisartsenzorg) organiseert Congres GGZ in de huisartsenpraktijk.

Datum: donderdag 12 oktober 2017

Tijdstip: 9.15 -16.30 uur (ontvangst en registratie vanaf 8.45 uur)

Locatie: Seats2Meet (Strijp-S), Torenallee 24, Eindhoven

Accreditatie: Wordt voor 6 punten aangevraagd bij LV POH-GGZ, NVvPO en V&VN

Prijs: € 175,00

Aantal deelnemers: Maximaal 80 personen

Aanmelden

PROGRAMMA

08.45 – 09.15 uur | Ontvangst en registratie
09.15 – 09.25 uur | Opening
09.25 – 10.15 uur | Plenair

Goede GGZ-zorg is gender-sensitief!
Welke GGZ-klachten in de huisartsenpraktijk komen meer voor bij vrouwen en welke meer bij mannen? Zijn er verschillen tussen vrouw/man in de diagnostiek en in effecten van behandeling? Maakt een gender sensitieve benadering verschil? Toine Lagro-Janssen, huisarts en hoogleraar Vrouwenstudies Medische Wetenschappen gaat u op inspirerende wijze meenemen in de verschillen tussen mannen en vrouwen op het gebied van psychische problematiek.

OCHTENDWORKSHOPS (kies 2 uit 4)

10.15 – 11.25 uur | Workshopronde 1

1. Het zal wel bij de leeftijd horen
Horen sombere gedachten, lusteloos voelen of dingen vergeten bij het ouder worden? Of is er sprake van bijvoorbeeld een onderliggende depressie. Hoe manifesteren psychische klachten en stoornissen zich bij ouderen? Hoe beïnvloedt ouder worden ons karakter en omgekeerd? Leer psychische klachten bij kwetsbare ouderen boven de 75 jaar herkennen en weet hoe te handelen.
Saskia Bollen, verpleegkundig specialist GGZ en Maud Bocken, Gz psycholoog 

2. Spiegeltje, spiegeltje aan de wand
Veel jongeren en pubers hebben een negatief zelfbeeld. Ze vinden zichzelf niet mooi of niet goed genoeg. Hierdoor kunnen ze zich onzeker, lusteloos of somber voelen. Wanneer hoort gedrag nog bij de leeftijd, wat kunt u doen en wanneer moet u verwijzen?
Karlijn Cobelens, kinder- en jeugdpsychiater

3. Rouw is rauw

Bij rouw en verlies denken we vaak meteen aan een overlijden. Maar deze thema's kunnen ook spelen bij werkloosheid, scheiding of een chronische ziekte. Is dit proces anders bij een patiënt met een persoonlijkheidsstoornis? En hoe onderscheidt u 'gewone' van pathologische rouw? U gaat met een aantal praktische tips op zak weer naar huis.

Jakob van Wielink, trainer en verliescounselor

4. AD(H)D op het spoor
(Her)kent u de kenmerken van AD(H)D bij volwassenen? Wat is nu een goede anamnese en wanneer is er sprake van comorbiditeit? Welke medicatieopties zijn er, hoe werken ze en wat zijn bijwerkingen. De kennis die u in deze workshop ophaalt, is direct toe te passen tijdens de psycho-educatie die u geeft in de spreekkamer.
Dick op 't Hoog, verpleegkundig specialist GGZ

11.25 – 11.50 uur | Koffiepauze
11.50 – 13.00 uur | Workshopronde 2
13.00 – 13.50 uur | Lunchpauze

MIDDAGWORKSHOPS (kies 2 uit 4)
13.50 – 15.00 uur | Workshopronde 3

5. Onzichtbare pijn bij migranten
Patiënten met een migrantenachtergrond voelen zich vaak niet begrepen en hebben het gevoel dat zij niet de juiste zorg ontvangen. Dit wordt extra duidelijk als de actrice in de huid kruipt van deze patiëntengroep. In deze workshop leert u psychosociale factoren uit te vragen en goede psycho-educatie te geven die afgestemd is op de patiënt met SOLK klachten.

Greetje Velema, huisarts

6. Het hoofd in de war
Wat doe je met een patiënt die een verwarde indruk maakt in de spreekkamer? Meteen de crisisdienst bellen? Dat laatste is niet altijd nodig. In deze workshop leert u hoe u rust creëert tijdens het consult en hoe u grip houdt op het gesprek.
Harm Gijsman en Tom Kuipers, psychiater

7. Als seks niet vanzelf gaat

Hoe neemt u een goede anamnese af bij seksuele problemen en klachten? Wat zijn goede vragen om het onderwerp ter sprake te brengen? Welke biologische, psychologische en sociale factoren kunnen van invloed zijn? Wat is de invloed van psychofarmaca op het seksleven?
Thea van der Waart, huisarts-seksuoloog NVVS

8. Niet minder dan nodig, niet meer dan noodzakelijk
Hoe doe je dat eigenlijk: 'geleidelijk afbouwen' van antidepressiva? Wat gebeurt er fysiologisch bij het afbouwen? Zijn onttrekkingsverschijnselen te voorkomen? Is er onderscheid op te merken tussen de meest voorkomende antidepressiva? Welke nieuwe inzichten zijn er en wat zijn vuistregels bij het afbouwen? Laat je informeren over hoe de POH-GGZ samen met de huisarts een verantwoord afbouwbeleid maakt en de patiënt hierbij goed kan begeleiden.
Met medewerking van een psychiater

15.00 – 15.20 uur | Pauze
15.20 – 16.30 uur | Workshopronde 4
16.30 uur | Afsluiting met een drankje.

Naar overzicht