Jongeren en middelengebruik

Meer informatie

Inleiding

In deze specialistische module vergroot u de kennis en vaardigheden op het gebied van de verschillende middelenverslavingen (alcohol en drugs) en  kennis en vaardigheden  bij gedragsverslavingen zoals bijvoorbeeld gamen en gokken. Na het volgen van deze module heeft u zicht op de diagnostiek, de behandeling van middelengebruik en de implicaties die dit heeft voor jongeren zelf, het gezin, school of andere systeemleden. Tijdens de module worden theorie en praktijk in interactieve sessies nauw met elkaar verweven. Dat gebeurt door afwisselend te werken met presentaties, inbreng van praktijkvoorbeelden, rollenspellen en filmpjes. Er wordt geoefend om de communicatieve en methodische vaardigheden onder de knie te krijgen die nodig zijn in de omgang met jongeren die experimenteren of daadwerkelijk verslaafd zijn. Ook kan eigen casuïstiek worden ingebracht en tijdens het oefenen in kleine groepjes zullen de docenten intensief coachen. Hierdoor wordt het geleerde op een ervaringsgerichte manier ook eigen gemaakt.

In deze specialistische module vergroot u de kennis en vaardigheden op het gebied van de verschillende middelenverslavingen (alcohol en drugs) en  kennis en vaardigheden  bij gedragsverslavingen zoals bijvoorbeeld gamen en gokken.

Na het volgen van deze module heeft u zicht op de diagnostiek, de behandeling van middelengebruik en de implicaties die dit heeft voor jongeren zelf, het gezin, school of andere systeemleden.

Tijdens de module worden theorie en praktijk in interactieve sessies nauw met elkaar verweven. Dat gebeurt door afwisselend te werken met presentaties, inbreng van praktijkvoorbeelden, rollenspellen en filmpjes. Er wordt geoefend om de communicatieve en methodische vaardigheden onder de knie te krijgen die nodig zijn in de omgang met jongeren die experimenteren of daadwerkelijk verslaafd zijn.

Ook kan eigen casuïstiek worden ingebracht en tijdens het oefenen in kleine groepjes zullen de docenten intensief coachen. Hierdoor wordt het geleerde op een ervaringsgerichte manier ook eigen gemaakt.

Interesse

Er is geen ruimte meer...

Mocht u interesse hebben neem dan contact op.

Meer informatie

Opmerkingen

In 2015 beoordeeld met een een 8,2. Kosten zijn...

In 2015 beoordeeld met een een 8,2.
Kosten zijn inclusief toegang tot de digitale leeromgeving, verplichte literatuur, koffie/thee/lunch en exclusief eventueel aan te schaffen handboeken.

Incompany training aanvragen
Meer informatie

Aan bod komen

• Verslavingsproblematiek, de functies, risico’s en effecten ervan leren herkennen en diagnosticeren op psychologisch, sociaal en systemisch vlak.
• Herkennen van de diverse middelen en hun werking
• Herkennen van co-morbide (psychologische en psychiatrische) stoornissen.
• De stadia van gedragsverandering in...

• Verslavingsproblematiek, de functies, risico’s en effecten ervan leren herkennen en diagnosticeren op psychologisch, sociaal en systemisch vlak.
• Herkennen van de diverse middelen en hun werking
• Herkennen van co-morbide (psychologische en psychiatrische) stoornissen.
• De stadia van gedragsverandering in kaart brengen en daarop passend participeren.
• Begeleiding en eventueel behandelen van jongeren die in de verschillende fasen van gebruik zitten met alcohol, drugs en/of gedragsverslavingen. 
• Naast de individuele interventies, leren betrekken van de verschillende systemen zoals het gezin, de (leef)groep of school. 
• De basis van motiverende gespreksvoering gericht op middelengebruik; ambivalentie herkennen en hiermee om leren gaan.
• Introductie van de methode van geweldloos verzet in gezinnen
• KOPP/KVO, zwanger en verslaafd en begeleidings- en behandelingsmogelijkheden hierbij.
• Toepassing middelen gerelateerde problematiek bij LVB.

Docenten

Mw. drs. Susanne Wegen, klinisch psycholoog
Gastdocenten

Leerroute

  • (OG) Orthopedagoog Generalist

Instroomniveau

U bent in de mogelijkheid om de theorie van deze module in de praktijk toe te passen.

Doelgroep

Psychologen, gz psychologen, psychotherapeuten, pedagogen, orthopedagogen, gedragswetenschappers en orthopedagogen in opleiding tot generalist.

Accreditatie

  • NVO / NIP-K&J

Omvang

30 uur

Kosten

€ 600,00